Özdemir A. E. (Yürütücü), Aydınlıoğlu C.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2024
Son yıllarda Hatay ilinde
zeytin yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına rağmen, bölgede üretim bakımından
önemli bir potansiyele sahip yerel zeytin çeşitleriyle yapılan çalışmalar
sınırlı olmuştur. Bu çalışmayla, Hatay’da yetiştirilen yerel zeytin
çeşitlerinde derim zamanlarının meyve ve yağ kalitesi üzerine olan etkileri
belirlenmiştir. Çalışmada materyal olarak Hatay ilinde üretici bahçesinden
olgunluk indeksi (Oİ)’ne göre üç farklı olgunluk döneminde derilen ‘Halhalı’
‘Karamani’, ‘Sarı Haşebi’ ve ‘Saurani’ yerel zeytin çeşitleri kullanılmıştır.
Elde edilen zeytinyağları analizleri yapılana kadar ağzı kapalı kahverengi cam
şişelerde 4 °C sıcaklıkta tutulmuştur. Ayrıca, çalışmanın ikinci yılında
çeşitlerin performansına ve periyodisite durumlarına göre seçilen ‘Saurani’
zeytin çeşidinde 3 olgunluk döneminde derilen meyveler 6 °C’de %85‒90 oransal
nemde 30 gün soğukta muhafaza edilerek, meyve ve yağ kalitesi haftalık olarak
incelenmiştir.
Elde edilen bulgulara
göre, en yüksek meyve ağırlıkları ‘Sarı Haşebi’ ve ‘Saurani’ zeytin
çeşitlerinde olurken, en düşük ‘Halhalı’ zeytin çeşidi meyvelerinde olmuştur.
En yüksek meyve ağırlıkları siyah ve pembe olgunluk dönemlerinde saptanmıştır.
En yüksek meyve eni ‘Saurani’ zeytin çeşidinde saptanmıştır. En yüksek meyve
boyu ‘Sarı Haşebi’ ve ‘Saurani’ zeytin çeşitlerinde olurken, en düşük ‘Halhalı’
zeytin çeşidi meyvelerinde olmuştur.. En yüksek meyve kabuk rengi L* değeri
‘Halhalı’ zeytin çeşidinde ve yeşil olgunluk döneminde saptanmıştır. Yeşil
olgunluk döneminde en yüksek meyve kabuk rengi h° değeri elde edilirken, siyah
olgunluk döneminde en düşük h° değeri elde edilmiştir. En yüksek ortalama MES
yeşil olgunluk döneminde saptanmıştır. En yüksek serbest yağ asitliği değeri
‘Karamani’ zeytin çeşidinde ve siyah olgunluk döneminde olmuştur. Tüm
çeşitlerde majör yağ asiti oleik asit
olmuş ve en fazla yeşil olgunluk
döneminde olmuştur. En fazla stearik
asit içeriği ‘Halhalı’ zeytin çeşidinde saptanmıştır. En fazla linoleik asit ve linolenik asit
içerikleri ‘Sarı Haşebi’ zeytin çeşidinde saptanmıştır. En fazla behenik asit, araşidik asit ve palmitoleik asit içeriği ‘Halhalı’ zeytin
çeşidinde saptanmıştır. En yüksek doymuş yağ asitleri (SFA), tekli doymamış yağ
asitleri (MUFA) değerleri ve MUFA/PUFA değeri ‘Halhalı’ zeytin çeşidinde
saptanmıştır. En yüksek çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) değerleri ‘Sarı
Haşebi’ zeytin çeşidinde saptanmıştır. En yüksek UV özgül absorbans K232 ve
K270 değeri siyah olgunluk döneminde saptanmıştır. En fazla fenolik madde
miktarları ‘Saurani’ ve ‘Sarı Haşebi’ zeytin çeşitlerinde saptanmıştır. Zeytin
çeşitlerinde en yüksek yağ oranı siyah olum döneminde saptanmıştır. Zeytin
çeşitlerinde en yüksek yağ oranı ve serbest yağ asitliği değeri siyah olum
döneminde saptanırken, en düşük yağ oranı ve serbest yağ asitliği yeşil
olgunluk döneminde saptanmıştır. Her iki yılda da ‘Halhalı’ ve ‘Karamani’
zeytin çeşitlerinin tekli doymamış yağ asidi oranlarının ‘Sarı Haşebi’ ve
‘Saurani’ zeytin çeşidine göre yüksek olduğu belirlenmiştir. Olgunlukla
birlikte tüm çeşitlerde oleuropein miktarı azalmıştır. ‘Saurani’ zeytin
çeşidinin soğukta muhafazası sırasında meyve kabuk rengi h° değeri ve meyve eti sertliği azalırken, peroksit değerleri artışlar göstermiştir.
Anahtar Kelimeler: Zeytin, zeytinyağı, derim
zamanı, soğukta
muhafaza, kalite