İleri Islah Programlarında Değerlendirilmek Üzere Türkiye de Bulunan Bazı Nar Çeşit ve Tiplerinin Biyoaktif Özelliklerinin Karakterizasyonu


Özdemir A. E., Uysal O., Eroğlu E. Ç., Eken O. Y., Baysal Z., Ünlü M., et al.

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2016 - 2019

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2016
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2019

Proje Özeti

Bu çalışma, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü nar genetik kaynakları koleksiyonunda bulunan nar genotiplerinin bazı biyoaktif özelliklerini karakterize etmek amacıyla 2015, 2016 ve 2017 yıllarında Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Çalışma ile, nar genotiplerinin; meyve ağırlığı, 100 dane ağırlığı,  meyve kabuk rengi, dane rengi, suda çözünür kuru madde miktarı, pH miktarı, titre edilebilir asit miktarı, antioksidant aktivitesi, askorbik asit miktarı, şeker, toplam fenolik madde miktarı, toplam antosiyanin miktarı, toplam flavanoid madde miktarı, pektinmetilesteraz (PME) enzim aktivitesi miktarı analizleri yapılmıştır. Nar çeşit ve genotiplerinin meyve ağırlığı 154.82- 670.11 g, 100 dane ağırlığı 14.20-67.60 g, meyve kabuğu L değeri 32.78- 76.01, meyve kabuğu chroma değeri 25.86-54.38, meyve kabuğu hue açısı değeri 23.23-109.61, meyve dane rengi L değeri 15.46-55.10, meyve dane rengi chroma değeri 9.46-40.97, meyve dane rengi hue açısı değeri 22.18-95.14, suda çözünebilir kuru madde miktarı %11.63-17.60, pH değeri 2.54-4.46, titre edilebilir asit miktarı %0.24-4.10, antioksidant aktivitesi %17.81-79.53, askorbik asit (c vitamini) miktarı 39.98-217.68 mg/L, toplam fenolik madde miktarı 167.50-586.62 mgGAE/100mL, glukoz miktarı 1.78-11.29 g/100mL, fruktoz miktarı 1.60-11.64 g/100mL, toplam antosiyanin miktarı 0.08- 34.56 mgSYD3GLZT/100mL, toplam flavonoid madde miktarı 4.74-67.13 mgKE/100mL, pektinmetilesteraz (PME) enzim aktivitesi miktarı 75.83-370.83 U/mL arasında değiştiği belirlenmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: Nar, Antioksidant, Askorbik Asit, Biyoaktif