Özdemir A. E., Uysal O., Eroğlu E. Ç., Eken O. Y., Baysal Z., Ünlü M., et al.
TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2016 - 2019
Bu çalışma, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü
Müdürlüğü nar genetik kaynakları koleksiyonunda bulunan nar genotiplerinin bazı
biyoaktif özelliklerini karakterize etmek amacıyla 2015, 2016 ve 2017
yıllarında Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Çalışma
ile, nar genotiplerinin; meyve ağırlığı, 100 dane ağırlığı, meyve kabuk rengi, dane rengi, suda çözünür kuru madde miktarı, pH miktarı, titre edilebilir
asit miktarı, antioksidant aktivitesi, askorbik asit miktarı, şeker, toplam
fenolik madde miktarı, toplam antosiyanin miktarı, toplam flavanoid madde
miktarı, pektinmetilesteraz (PME) enzim aktivitesi miktarı analizleri
yapılmıştır. Nar çeşit ve genotiplerinin meyve ağırlığı 154.82- 670.11
g, 100 dane ağırlığı 14.20-67.60 g, meyve kabuğu L değeri 32.78- 76.01, meyve
kabuğu chroma değeri 25.86-54.38, meyve kabuğu hue açısı değeri 23.23-109.61, meyve
dane rengi L değeri 15.46-55.10, meyve dane rengi chroma değeri 9.46-40.97,
meyve dane rengi hue açısı değeri 22.18-95.14, suda çözünebilir kuru madde
miktarı %11.63-17.60, pH değeri 2.54-4.46, titre edilebilir asit miktarı
%0.24-4.10, antioksidant aktivitesi %17.81-79.53, askorbik asit (c vitamini)
miktarı 39.98-217.68 mg/L, toplam fenolik madde miktarı 167.50-586.62 mgGAE/100mL,
glukoz miktarı 1.78-11.29 g/100mL, fruktoz miktarı 1.60-11.64 g/100mL, toplam
antosiyanin miktarı 0.08- 34.56 mgSYD3GLZT/100mL, toplam flavonoid madde
miktarı 4.74-67.13 mgKE/100mL, pektinmetilesteraz (PME) enzim aktivitesi
miktarı 75.83-370.83 U/mL
arasında
değiştiği belirlenmiştir.
Anahtar
Kelimeler: Nar,
Antioksidant, Askorbik Asit, Biyoaktif