Özdemir A. E., Karaşahin Z.(Yürütücü)
TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2020 - 2023
Limon, turunç (Citrus aurantium) x ağaç kavunu (C. medica)
melezi olduğu yapılan çalışmalarla saptanmış bir turunçgil türüdür. Bu
çalışmada, 2003‒2006 yılları arasında yapılan çalışmalar sonucunda
geliştirilerek tescil ettirilen ‘Alata’, ‘Gülşen’ ve ‘Uzun’ isimli çekirdeksiz
limon çeşitleri kullanılmıştır. Çekirdeksiz limon çeşitleri ülkemizde turunçgil
sektörü tarafından heyecanla karşılanmış ve uluslararası kongrelerde pek çok
ülkeden ilgi görmüştür. Bu ilginin sonucu olarak, ABD ve Güney Afrika menşeli
iki firma, çekirdeksiz limon çeşitlerinin üretim haklarının ABD ve Güney Afrika
ile sınırlı kalmak kaydıyla, satışı ve ön sözleşmeler gereğince adaptasyon
çalışmalarına başlamıştır. ‘Erdemli 33’ limon çeşidi ‘Kütdiken’ limon
çeşidinden seleksiyon yoluyla elde edilip, tescil edilmiş bir çeşittir. Uzun
yıllar süren çalışmalar neticesinde meyvecilik bakımından önem arz eden özellikler
çerçevesinde en üstün klon olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada ‘Alata’,
‘Gülşen’ ve ‘Uzun’ çekirdeksiz limon çeşitleri ile ‘Erdemli 33’ ve ‘Kütdiken’
limon çeşitlerinin, doğal soğutmalı depo ile mekanik soğutmalı soğuk hava
depolarında, dökme ve hutbak kağıtlara sarılı olarak muhafazaya alınarak,
muhafaza süresince, kalite değişimlerinin, fiziksel, kimyasal ve fizyolojik
değişimlerinin, ağırlık kayıplarının, çürüme miktarlarının belirlenmesi ve
çeşitlerin depolama performanslarının ortaya konulması amaçlanmıştır.
Elde
edilen bulgulara göre, her iki derim yılında, tüm çeşitlerde muhafaza
süresinin uzaması ile birlikte ağırlık kayıplarının arttığı saptanmıştır.
Muhafaza süresi sonunda her iki derim yılında en yüksek ortalama ağırlık
kaybının ‘Uzun’ limon çeşidinde (%11.90 ve %12.91), 2019 yılında en düşük
ağırlık kaybının ‘Erdemli 33’ limon çeşidinde (%10.22), 2020 yılında ‘Alata’
limon çeşidinde (%11.60) olduğu saptanmıştır. Her iki derim yılında da,
muhafaza sırasında, titre edilebilir asit (TEA) miktarı, meyve
kabuk rengi h° değeri, görünüş değeri ve yeşil kapsüllü meyve oranında azalma, pH
değeri, suda çözünebilen kuru madde miktarı (SÇKM)/TEA oranı, fungal ve
fizyolojik nedenli bozulan meyve miktarında artış saptanmıştır. Her iki derim
yılında da, raf ömrü sırasında, TEA miktarı, meyve
kabuk rengi h° değeri, görünüş değeri ve yeşil kapsüllü meyve oranında azalma,
SÇKM/TEA oranında artış saptanmıştır. Her iki derim yılında da, raf ömrü
sırasında fungal nedenli hastalanan meyveye ve fizyolojik nedenli bozulan
meyveye rastlanmamıştır.
Tüm çeşitlerde, imazalil (4000 ppm)
fungusidi uygulanmış veya uygulanmamış meyveler arasında doğal hastalık çıkışı
açısından önemli farklılıklar görülmemiştir. Tüm çeşitlerin, doğal soğutmalı
depolarda kalitelerinden fazla bir şey kaybetmeden 4 ay süreyle ve soğuk hava
depolarında 10±0.5 °C ve %90.0±5 oransal nemde 6 ay başarılıyla muhafaza
edilebileceği belirlenmiştir.
Tüm
çeşitlere ait limon meyvelerinin en az ağırlık kaybıyla muhafaza edebilmek ve
uzun bir dönem görsel-içsel kalitesini koruyabilmek için farklı derim sonrası
uygulamalarla çalışmalar yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Anahtar
Kelimeler: Turunçgil, limon,
doğal soğutmalı depo, soğukta muhafaza, kalite