Topraksız Kültürde Kısıtlı ve Tam Sulama Koşullarında Yetiştirilen ‘Alphonse Lavallée’ Üzüm Çeşidinde Hasat Öncesi Kaolin ve Aleo Vera Uygulamalarının Asma Gelişimi ve Soğukta Muhafaza Süresince Üzüm Kalitesine Etkileri


Özdemir A. E. (Yürütücü), Kaya Demirkeser Ö., Sabır A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2021
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2024

Proje Özeti

Bu çalışmada, kontrollü cam sera içerisinde topraksız kültürde kısıntılı ve tam sulama koşullarında yetiştirilen 41 B asma anacı üzerine aşılı ‘Alphonse Lavallée’ sofralık üzüm çeşidinde hasat öncesi Aloe vera ve kaolin uygulamalarının vegetatif gelişim, üzüm kalitesi, tane biyokimyasal içerikleri ve hasat sonrası soğukta muhafaza süresince üzüm meyvelerinin, kalite, fiziksel, kimyasal ve fizyolojik değişimleri, ağırlık ve çürüme kayıpları belirlenmiş ve soğukta depolama performansları ortaya konulmuştur.

Çalışmada uyanmanın mart sonu-nisan başı, tam çiçeklenmenin mayıs başı, tane tutumunun mayıs sonu-haziran başı, ben düşmenin temmuz sonu ve olgunluğun ağustos sonu-eylül başı gerçekleştiği tespit edilmiştir. Ravaz indeksi her iki yılda da Kaolin/Tam Sulama (K/TS) uygulamasında en yüksek değeri almıştır. K/TS ve Aloe vera/Tam (AV/TS) Sulama uygulamalarından en yüksek salkım ağırlıkları saptanmıştır. Salkım ağırlıkları 134.56-356.90 g aralığında değişmiş ve Kontrol/Kısıntılı Sulama (KT/KS) uygulamasında en düşük bulunmuştur. Uygulamalar partenokarpik tane sayısına önemli etkide bulunmamıştır. En yüksek tane ağırlığı K/TS (8.69 g) ve AV/TS (8.48 g) uygulamalarından elde edilmiştir. Saptan kopma kuvveti en yüksek AV/TS uygulamasında belirlenmiştir. Titre edilebilir asitlikteki farklılıklar ilk yıl önemsiz olurken, ikinci yıl %0.67 ile AV/KS sulama uygulaması en yüksek değeri sağlamıştır. Üzüm verimi her iki araştırma yılında 2273.70 g ve 2728.81 g ile K/TS uygulamasında en yüksek olmuştur. Salkım ve tane sapı kararması her iki yılda da K/TS uygulamasında en düşük olurken, K/KS uygulamasında en yüksek olmuştur. Chroma* ve hue açısı uygulamalardan önemli miktarda etkilenmemiştir. En düşük fungal bozulma oranı K/TS uygulamasında olmuştur. Soğukta muhafaza süresince özellikle K/TS ve AV/TS uygulamalarının pek çok özellik bakımından olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Yapılan bu uygulamaların sürdürülebilir tarımsal faaliyetler yönünden çevreye olumlu etkileri olmasından dolayı tavsiye edilebilir uygulamalar oldukları görüşüne ulaşılmıştır.

 

Anahtar Kelimeler: Üzüm, topraksız kültür, kısıntılı sulama, soğukta muhafaza, kalite.