Red Globe Üzüm Çeşidinin Soğukta Muhafazasına Etanol Buharı ve MAP Uygulamalarının Etkileri


Özdemir A. E., Çandır E.(Yürütücü), Soylu E. M., Kamiloğlu Ö., Dilbaz R.

TÜBİTAK Projesi, 2008 - 2010

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Şubat 2008
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2010

Proje Özeti

Bu çalışmada; Red Globe üzümlerinin soğukta muhafazası sırasında kalitenin korunması ve çürümelerin azaltılmasında SO2 uygulamasına alternatif olabilecek, etanol generator (EG) pedleri ile modifiye atmosferde paketleme (MAP) gibi uygulamaların etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Red Globe üzümleri farklı büyüklükteki EG pedleri ile birlikte delikli polietilen torbalarda veya MAP torbalarda paketlenerek 0 °C’de 4 ay muhafaza edilmiştir. Depolama sırasında aylık olarak, ağırlık kayıpları oranı, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) içeriği, meyve suyu pH’sı, titre edilebilir asit (TA) içeriği, tane rengi, çürük tane oranı, tane sapı ve salkım iskeleti kararması, zararlanma indeksi, üzümlerdeki SO2 kalıntı miktarı ve etanol içeriği, ambalaj içindeki O2 ve CO2 konsantrasyonu ve etanol konsantrasyonu gibi fiziksel ve kimyasal parametrelerde meydana gelen değişmeler incelenmiştir. Meyvelerin tat ve görünüşü duyusal analizler ile değerlendirilmiştir. Ayrıca bu araştırmada incelenen alternatif yöntemlerin Botrytis cinerea’ya karşı antifungal etkinliği in vivo koşullarda belirlenmiştir. Soğukta muhafaza süresince uygulamaların tane rengi, SÇKM ve TA içeriğindeki değişimlere etkisi önemsiz bulunmuştur. Fungal çürümeler ve tane rengindeki bozulmalar, Red Globe üzümlerinin muhafaza süresini 3 ay ile sınırlamıştır. SO2 uygulamaları çürümeleri ve tane sapı ve salkım iskeleti kararmalarını önlemekle birlikte, SO2 kalıntı miktarının izin verilen 10 ppm sınırını aşmasına ve SO2 zararına neden olmuştur. MAP ambalajların çürümeleri azaltma yönünde etkileri görülmezken, ağırlık kaybını en aza indirmiş ve kısmen tane sapı ve salkım iskeleti kararmalarını önlemiştir. EG pedleri üzümlerin etanol içeriğini artırmakla birlikte tada belirgin bir olumsuz etkisi tespit edilememiştir. Red Globe üzümlerinin uzun süreli muhafazası için DPE ambalajda SO2 pedi ile paketlemenin yerinin alabilecek bir uygulama belirlenememiştir. Kısa süreli (1 ay) muhafaza için DPE ambalajda EG-80 pedi uygulaması önerilebilir.


Anahtar Kelimeler: Sofralık üzüm, Red Globe, soğukta muhafaza, kurşuni küf, etanol generator ped, modifiye atmosferde paketleme