Kara M., Bozkurt S., Özdemir A. E., Telli S., Uygur V., Sayılıkan Mansuroğlu G. (Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2008 - 2015
Bu çalışmada farklı azot gübrelemesi uygulanarak
yetiştirilen roka (Eruca vesicaria
subsp. sativa Mill.) yeşil yapraklı
sebzesinin soğukta muhafaza ve raf ömrü performansı araştırılmıştır. Azot (N) dozları
0, 10, 20, 30 ve 40 kg/dekar (kg/da) uygulanmış, azotun amonyum sülfat ve/veya
amonyum nitrat formları iki farklı dönemde roka bitkilerine verilmiştir.
Denemede yetiştirilen rokalar soğukta muhafaza için 4 °C sıcaklık ve %90
oransal nemde 0, 3, 6 ve 10 gün depolanmış ve raf ömrü için 20 °C sıcaklık ve
%70 oransal nemde 0, 3 ve 6 gün bekletilmiştir. Ağırlık kayıpları, görünüş (1‒5
skalası), yaprak rengi (L* ve h° değerleri), mantarsal bozulma, klorofil a,
klorofil b ve toplam klorofil içerikleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara
göre, muhafaza ve raf ömrü sırasında ağırlık kayıpları artmıştır. Rokaların 4 °C’de soğukta muhafazası 20 °C’de raf ömrü için bekletilenlerden daha başarılı olduğu
saptanmıştır. Raf ömrü sırasında tüm uygulamalarda 6 gün bekletilen rokaların
hepsi çürümüştür. Soğukta muhafazanın 10. gününde 10 kg/da N (%100 amonyum
nitrat), 20 kg/da N (%25 amonyum nitrat + %75 amonyum sülfat) ve 30 kg/da N
(%75 amonyum nitrat + %25 amonyum sülfat) uygulamaları dışındakilerin görünüş
puanı kabul edilebilir seviyenin üstünde olmuş, rokaların 10 gün başarı ile
muhafaza edilebileceği ve raf ömrü koşullarında en fazla 3 gün
bekletilebileceği saptanmıştır. Muhafaza sırasında klorofil içeriklerinde de
azalmalar olmuştur.
Anahtar
kelimeler: Roka, azotlu gübreleme,
soğukta muhafaza, raf ömrü, kalite