Dehidroepiandrosteron ile oluşturulmuş polikistik over sendromu rat modelinde miyometriyal düz kas hücrelerinde endoplazmik retikulum stresi ve uterusun spontan kontraksiyon değişiklikleri


Karagül M. İ., Demiray Asoğlu Z., Kara M., Aktaş S., Yıldırım A. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2022
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2024

Proje Özeti

Polikistik over sendromu (PCOS), anovulasyon, oligoovulasyon gibi menstrial anomaliler ve hiperandrojenizm ile ilişkili klinik ve biyokimyasal bulgularla karakterize metabolik ve endokrin kompleks bir hastalıktır. PCOS ile ilgili yapılan çalışmalarda uterus endometiyumunda meydana gelen patofizyolojik olaylar açıklanmaya çalışılmış ancak, miyometriyum tabakasındaki fonksiyonel ve morfolojik değişiklikler öncelik kazanmamıştır. Bu nedenle PCOS hastalığının uterus miyometriyum tabakasında neden olduğu patofizyolojik ve yapısal değişiklikler ile ilgili yeterli veriye literatürlerde rastlanmamıştır. PCOS'ta artan infertilite oranlarında miyometriyal değişikliklerin önemli bir rolü olabileceği düşünülmektedir. ER stresi, bir proteinin katlanma gereksinimleri, ER'nin onu işleme yeteneğini aştığında veya kalsiyum homeostazının kaybında indüklenmektedir. Bu durum katlanmamış protein yanıtı (UPR) adı verilen bir sinyal yolunun aktivasyonu ile sonuçlanır. UPR'nin aktivasyonu, ER'ye protein akışında bir azalma ve katlanmamış proteinlerin artan yükünün etkilerini hafifleten şaperonları kodlayan çeşitli genlerin (glikozla düzenlenen protein 78-GRP78) ekspresyonu ile sonuçlanır. Bununla birlikte, ER stresi ortadan kaldırılamazsa hücre ölümüne yol açabilmektedir. Bu nedenle çalışmamızda, dehidroepiandrosteron (DHEA) ile indüklenen PCOS sıçanlarında miyometriyum düz kas hücrelerinde endoplazmik retikulum (ER) stresi ve spontan uterus kontraksiyonlarını araştırmayı amaçladık.

Çalışmamızda 21 adet, Spraque-Dawley cinsi dişi sıçan (21 günlük) kullanılacaktır. Hayvanlar randomize olarak 3 gruba ayrılacaktır; Grup 1 (kontrol grubu, sıçanlara subkutan injeksiyon uygulanmayacak, n=7), Grup 2 (sham grubu, sıçanlara 20 gün süresince 0.2 ml susam yağı, subkutan olarak injekte edilecektir, n=7), Grup 3 (PCOS grubu, sıçanlarda PCOS hastalığı oluşturmak için, 20 gün süresince DHEA [6 mg/100 g/gün, 0.2 ml susam yağında çözdürülüp] subkutan olarak injekte edilecektir, n=7). Hayvanlardan çıkartılan uteruslarda; immunohistokimya, western blot ve RT-PCR teknikleri ile GRP78 geninin protein ve mRNA ekspresyonları gösterilecektir. Miyometriyal düz kas hücreleri transmisyon elektron mikroskobu ile ultrastrüktürel olarak incelenecektir. Ayrıca uterin kontraksiyonlar, izole organ banyosu sistemi ile fonksiyonel olarak ortaya konulacaktır.