Çerçi İ. H. (Yürütücü), Durusoy Ö. F.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2025
Bu
çalışmada, pazarlanamayan karpuzların termonötral ve sıcaklık stresi altında
yetiştirilen bıldırcın rasyonlarına %5 ve %10 oranında ilavesinin diyetlerin
besin madde ve mikrobiyolojik düzeyleri, bıldırcın civcivlerinin besi
performansı, karkas özellikleri, heterofil/lenfosit (H/L), serum antioksidan ve
kortikosteron değerleri ile karkas yağ asitleri düzeyleri üzerine etkisi
araştırılmıştır.
Araştırmada
240 adet 14 günlük yaşta dişi ve erkek japon bıldırcınlar kullanılmıştır.
Araştırma 3x2 faktöriyel deneme deseninde yürütülmüştür. Buna göre denemede
kontrol %0 (0KA), %5 (5KA) ve %10 (10KA) karpuz ilaveli üç farklı rasyon,
termonötral (TN) ve sıcaklık stresine (SS) sahip iki farklı ortam sıcaklığında
bıldırcınlara verilmiştir. Hayvan denemesi 28 gün sürmüştür.
Deneme
rasyonlarına karpuz ilavesi, yem hazırlama sürecinde, yemlerin toplam mezofilik
aerob bakteri sayısını artırmış (p<0.001), küf sayısını az da olsa
düşürmüştür (p>0.05) ve maya ise tüm gruplarda ürememiştir.
Karpuz
ilavesi bıldırcınların canlı ağırlığını çalışmanın 7. gününden itibaren
düşürmüş (p<0.001), karpuz ilaveli gruplarda en yüksek canlı ağırlık 5KA
grubunda saptanmıştır. Günlük canlı ağırlık artışı 0KA grubunda karpuz ilaveli
gruplardan genelde yüksek saptanmıştır (p<0.001). Günlük yem tüketimi 10KA
grubunda diğer iki gruptan daha düşük olduğu (p<0.01), 0KA ve 5KA grupları
arasında fark olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca farklı ortam sıcaklığının 14.
gün ve 21. gün canlı ağırlığına etkisinin olduğu (p<0.05), bu günlerde TN
ortam koşulundaki bıldırcınların canlı ağırlıklarının yüksek olduğu
saptanmıştır. Ancak ortam sıcaklığının günlük canlı ağırlık artışı ve günlük
yem tüketimi üzerine etkisinin önemsiz olduğu saptanmıştır (p>0.05). Yemden
yararlanma oranı çalışmanın ilk haftasında en iyi 0KA grubunda (p<0.001)
olup, diğer dönemlerde bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05).
Araştırmada
sıcak karkas, soğuk karkas, göğüs ve kanat ağırlığı bakımından karpuz ilaveli
gruplar kontrol grubundan düşük (p<0.05), ancak 5KA grubu kontrol grubuna
benzer bulunmuştur. Farklı ortam sıcaklığında ise SS koşullarındaki
bıldırcınların kesim ağırlığı (p<0.05), sıcak karkas ağırlığı (p<0.01),
soğuk karkas ağırlığı (p<0.01), göğüs ağırlığı (p<0.01), but ağırlığı
(p<0.05), boyun+sırt ağırlığı (p<0.05) ve kalp ağırlığı (p<0.001)
önemli derecede düşük saptanmıştır.
Kontrol
grubuna göre karpuz ilaveli gruplarda serum kortikosteron düzeyi (p<0.05) ve
H/L oranı (p<0.001) düşmüştür. Bu parametrelere ortam sıcaklığının etkisi de
önemli bulunmuştur, ancak SS koşullarda serum kortikosteron düzeyi (p<0.01) ve
heterofil/lenfosit oranı (p<0.001) artmıştır. But eti yağ asidi kompozisyonu
bakımından incelendiğinde, yeme karpuz ilavesinin toplam doymuş yağ asidi
(p<0.05), toplam tekli doymamış yağ asidi (p<0.001), toplam çoklu
doymamış yap asidi (p<0.01) ve toplam tekli+çoklu doymamış yağ asidine
(p<0.05) etkisi önemli saptanmıştır. Kontrol grubuna göre serum MDA seviyesi
5KA grubunda daha düşük tespit edilmiştir (p<0.05). Sıcaklık stresi
gruplarında MDA düzeyi artmıştır (p<0.05). GSH-Px düzeyi karpuz ilavesi ile
artmış, en yüksek 5KA gruplarında tespit edilmiştir (p<0.001). Termonötral
ortamda beslenen bıldırcınlarda GSH-Px (p<0.001) ve CAT (p<0.01)
miktarları daha yüksek saptanmıştır. Karpuz ilavesinin GSH ve CAT düzeyleri
üzerine etkisi olmamıştır (p>0.05). Deneme grupları arasında ölüm oranında
bir farklılık yoktur (p>0.05).
Sonuç
olarak karpuzun %5 ve %10 düzeyinde kanatlı rasyonlarına eklenebileceği ve
mikrobiyolojik açıdan güvenli bir yem üretilebildiği ortaya konmuştur. Karpuzun
bıldırcınlarda H/L, serum kortikosteron ve antioksidan parametreler üzerine
olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Farklı sıcaklık ortamlarında, besi
performansı ve karkas özellikleri açısından 5KA grubu sonuçları 0KA
grubundakine yakın olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla araştırma sonuçlarının tümü
birlikte değerlendirildiğinde bıldırcın diyetlerine %5 oranında karpuz
ilavesinin olumsuz bir etkisinin olmadan kullanılabileceği sonucuna
ulaşılmıştır.