Karpuzlarda Aşılı Üretimin Derim Sonrası Kaliteye ve Raf Ömrüne Etkileri


Özdemir A. E. (Yürütücü), Yetişir H., Çandır E., Aras V., Arslan Ö.

TÜBİTAK Projesi, 2009 - 2011

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2009
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2011

Proje Özeti

Toprak kökenli hastalıklar (Fusarium oxysporum ve Verticillium dahliae türleri tarafından neden olunan), sürekli ve yoğun üretim nedeniyle örtü altı ve açıkta karpuz yetiştiriciliğini sınırlayıcı faktörlerdir. Toprak kökenli hastalıklara karşı dayanıklı Lagenaria ve Cucurbita türleri gibi anaçlar üzerinde yetiştiricilik; hastalıkların kontrolü, diğer dezenfektan yöntemlerine alternatif olma, münavebe ihtiyacının azaltılması ve verimi artırma gibi avantajlar sağlamaktadır.

Aşılamanın karpuzlarda meyve eti sertliği ve rengi, şeker ve likopen içeriği gibi meyvenin kalite özeliklerine de olumlu etkileri bilinmektedir. Aşılı veya aşısız karpuzların derim sonrası fizyolojileri konusunda oldukça az sayıda çalışma mevcuttur. Karpuzlarda depo ve raf ömrünü sınırlayan faktörler düşük sıcaklıklarda (<7 °C) meydana gelen üşüme zararı, çürüme ve meyve eti renginin soluklaşması ve yüksek sıcaklıklarda ise çürümeler ve şeker kaybıdır. İç pazarlara gönderilecek karpuzlar için soğukta muhafaza yaygın değildir. Olgunlaşma dönemi sıcak yaz aylarına rastlayan karpuz meyvesi pazarlama süresince yüksek sıcaklıklara maruz kalmaktadır. Soğukta muhafaza ve taşıma özellikle dış satım söz konusu olduğunda raf ömrünün uzatılması için önem taşımaktadır.

Bu çalışmada; Ferro, RS841, Agentario ve Macis anaçları üzerinde aşılı yetiştirilen Crisby ve Crimson Tide karpuz çeşitlerinin depo ve raf ömrü ile derim sonrası kalitesini belirlemek amaçlanmıştır. Aşılanmamış Crisby ve Crimson Tide çeşitleri kontrol olarak kullanılmıştır. Meyveler 0 ve 7 °C sıcaklıkta %85-90 oransal nemde 21 gün depolanmıştır. O °C’de yapılan depolama ile anaç x kalem kombinasyonlarının üşüme zararına duyarlılığı belirlenmiştir. 7 °C ise karpuz için tavsiye edilen optimum depolama sıcaklığı olup, anaç x kalem kombinasyonlarının uzak mesafelere taşıma ve dışsatımı söz konusu olduğunda depolanma performansı belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, raf ömrünü belirlemek için, her örnek alma döneminde (0, 7, 14 ve 21 gün) depodan çıkarılan meyveler, 21 °C sıcaklık ve %70±5 oransal nem koşullarında 7 gün bekletilmiştir. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan sergen koşulları da dikkate alınarak derimden sonra meyveler 27 °C’de %50±5 oransal nem koşullarında 7 gün bekletilmiştir.

Derimde, depolama ve raf ömrü sırasında (0, 7, 14 ve 21 gün) alınan meyve örneklerinde, meyve ağırlığı, meyve yüksekliği, meyve çapı, meyve kabuk kalınlığı, ağırlık kayıpları oranı, suda çözünebilir toplam kuru madde içeriği, meyve suyu pH’sı, meyve eti sertliği, meyve et rengi, çürük meyve oranı, üşüme zararı, şeker ve karotenoid içeriği gibi fiziksel ve kimyasal parametrelerde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Meyvelerin tat ve görünüşü de duyusal analizler ile değerlendirilmiştir.

Elde edilen bulgulara göre, sakkaroz içeriği anaçlara göre değişmekle birlikte Crisby çeşidinde %2,2 - 5,5 ve Crimson Tide çeşidinde %3,1 - 5,9 arasında olmuştur. Fruktoz içeriği Crisby çeşidinde %3,6 - 4,2 ve Crimson Tide çeşidinde %2,8 - 3,7 arasında olmuştur. Glikoz içeriği Crisby çeşidinde %2,0 - 2,5 ve Crimson Tide çeşidinde %1,9 - 2,4 arasında olmuştur. Toplam şeker içeriği Crisby çeşidinde %7,9 - 11,6 ve Crimson Tide çeşidinde %8,7 - 11,5 arasında olmuştur. β-karoten içeriği Crisby çeşidinde 0,1 - 0,2 µg/g ve Crimson Tide çeşidinde 0,1 - 0,2 µg/g arasında olmuştur. Toplam likopen içeriği Crisby çeşidinde 26,1 - 44,4 µg/g ve Crimson Tide çeşidinde 23,4 - 50,8 µg/g arasında olmuştur. Toplam Karotenoid içeriği Crisby çeşidinde 26,3 - 44,6 µg/g ve Crimson Tide çeşidinde 23,5 - 51,0 µg/g arasında olmuştur.

Her iki yılda ve her iki çeşitte 0, 7 ve 27 ºC’lerde depolama ve raf ömrü sırasında ağırlık kayıpları, meyve et rengi L* ve b* değerleri artarken, MES, toplam Likopen ve toplam Karotenoid içerikleri, meyve et rengi a* değeri azalmıştır. Duyusal kalite (1 – 9) azalmakla birlikte en düşük Crisby çeşidinde raf ömrünün 3. haftasında (5,1) ve Crimson Tide çeşidinde raf ömrünün 3. haftasında (5,0) kabul edilebilir sınıra (>5,0) yakın olmuştur. Her iki yılda ve her iki çeşitte 7 ve 27 ºC’lerde depolama sırasında üşüme zararı görülmemiştir. Her iki yılda ve her iki çeşitte 0, 7 ve 27 ºC’lerde depolama sırasında mantarsal bozulma görülmemiş ancak raf ömrü sırasında görülmüştür. TEA içeriği her iki çeşitte depolama ve raf ömrü sırasında istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. pH değeri ise önemsiz bulunmuş veya azalmıştır.

Her iki yılda ve her iki çeşitte de Ferro ve RS841 anaçları üzerine aşılı karpuzlarda kalite diğerlerinden daha başarılı olmuştur. Karpuzların 7 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 21 gün depolanması başarılı olmuştur.

 

Anahtar Kelimeler: Karpuz, Crispy, Crimson Tide, Lagenaria ve Cucurbita anaçları, raf ömrü