Özdemir A. E., Toplu C., Uysal Kamiloğlu M., Kaplankıran M.(Yürütücü), Demirkeser T. H., Çandır E.
Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje, 2003 - 2008
Bu proje, 2003 ile 2007
yılları arasında Hatay ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Bu çalışma,
bölgenin turunçgiller, Trabzon hurması ve avokado tarımında önerilebilecek
çeşit ve anaçlarla derim sonrası kayıpların azaltılarak ve pazarlama dönemini
genişletmek için çeşit diversifikasyonu ve verimlilik oluşturmak, bölge ve ülke
ekonomisine katkı sağlamayı amaçlamıştır. Araştırmada, mandarin, portakal,
Trabzon hurması ve avokado meyve türlerine ait bazı çeşitlerin verim ve kalite
özellikleri, optimum derim zamanı, soğukta muhafaza koşulları, depo ve manav
ömürleri saptanmıştır. Ayrıca bazı mandarin ve portakal çeşitlerinde anaç-kalem
ilişkilerinin verim ve kalite parametrelerine etkisi belirlenmiştir
Dörtyol koşullarında 3 anaç üzerine (turunç,
Carrizo ve Troyer sitranjı) aşılı mandarinlerden 4 yıllık bulguların
ortalamasına göre en yüksek verimler Okitsu/Carrizo sitranjı (58,74 kg/ağaç),
Clausellina/Carrizo sitranjı (21,00 kg/ağaç), Silverhill/Carrizo sitranjı
(35,80 kg/ağaç), Fremont/turunç (39,47 kg/ağaç), Nova/Carrizo sitranjı (66,47
kg/ağaç) kombinasyonlarında elde edilmiş, Robinson mandarininde turunç (59,49
kg/ağaç) ve Carrizo sitranjı (59,13 kg/ağaç) benzer verimlilik göstermişlerdir.
Valencia Late (79,18 kg/ağaç) ve Rhode Red Valencia (75,25 kg/ağaç)
portakallarında ise en yüksek verimler Carrizo sitranjından elde edilmiştir.
Trabzon hurmalarında en yüksek ağaç başına verim Amankaki
ve Vainiglia çeşitlerinden, en düşük verim ise O’Gosho, Harbiye, Hachiya, Kaki
Tipo ve Eylül çeşitlerinde saptanmıştır. En yüksek taç birim hacmi düşen verim
miktarı (28,91 kg/m3) küçük taçlı ağaçlar oluşturan Jiro çeşidinden
elde edilmiştir. Hana Huyu (
Avokadolarda ağaç başına verim miktarları Zutano,
Bacon ve Füerte çeşitlerinde sırasıyla 22,27 kg/ağaç, 19,96 kg/ağaç ve 18,53
kg/ağaç olarak saptanmıştır. En ağır
meyveler Zutano (
İncelenen kriterlere
göre, Dörtyol yöresinde yetiştirilen Star Ruby ve Ruby Red altıntopları için Aralık ayı en uygun derim olum zamanı olarak saptanmıştır. Dörtyol
ve Samandağ yörelerinde yetiştirilen Washington Navel için tam çiçeklenmeden sonraki (TÇS) 215-230. günlere karşılık gelen Aralık ayı başı ve ortası ve Valencia portakalları
için Mart ayı sonu sonu-Nisan ayı başı (TÇS 335-350) en uygun derim olum zamanı olarak saptanmıştır. Dörtyol
yöresinde
yetiştirilen Fremont mandarinlerinde Aralık ayının ortaları (TÇS 230-237. günler) ve Nova mandarinlerinde
Kasım ayının ortaları (TÇS 200-207.
günler) ve Dörtyol ve Samandağ
yörelerinde yetiştirilen Satsuma mandarinlerinde ise Ekim ayının ortaları (TÇS 177-185. günlerde)
en uygun derim olum zamanı olarak
belirlenmiştir.
Trabzon hurmalarına ait veriler Dörtyol
ekolojisinden elde edilmiş olup, meyve et rengi kararlı buruk olan Amankaki, Eylül ve Hachiya Trabzon hurmalarında Ekim ayının başı (TÇS 155-170. günler arası) en uygun derim olum zamanı olarak saptanmıştır. Meyve et rengi kararlı buruk olmayan O’Gosho, Fuyu ve Jiro ile meyve et rengi kararsız buruk olmayan Kaki Tipo Trabzon hurmalarında Ekim ayının sonu Kasım
ayının başı (TÇS 170-185. günler arası) en uygun derim olum zamanı olarak saptanmıştır. Meyve et rengi kararlı
buruk olmayan Hana Fuyu ve meyve et rengi kararsız buruk olmayan Harbiye Trabzon hurmalarında Ekim ayının ortaları (TÇS 170. gün), meyve et rengi kararsız buruk olmayan Vainigliada ise Kasım ayının ortaları (TÇS 185-200. günler arası) en uygun derim olum zamanı olarak saptanmıştır.
Dörtyol yöresinde yetiştirilen Bacon, Füerte ve Zutano
avokadolarında Aralık ayı başından
ortalarına kadar olan periyod en uygun derim olum zamanı olarak saptanmıştır.
Star Ruby ve Ruby Red altıntoplarının 6°C’de depolamasının 8°C’de depolamadan daha başarılı olduğu bulunmuştur.
Dörtyol koşullarında yetiştirilen Star Ruby ve Ruby Red altıntoplarının 6°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 4 aydan fazla,
Amankaki, Fuyu ve Jiro Trabzon hurması
meyvelerinin 0°C’de ve %85-90
oransal nemde en fazla 90 gün, Hana Fuyu, Vainiglia ve Harbiye Trabzon hurması
meyvelerinin ise 120 gün depolanabileceği saptanmıştır.
Füerte ve Zutano avokado meyvelerinin 6°C’de ve %85-90 oransal nemde en fazla 2 ay
depolanabileceği belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Altıntop,
mandarin, portakal, turunçgiller, Trabzon hurması, avokado, verim, derim, derim
kriterleri, soğukta muhafaza.