‘Monreo' Şeftali Çeşidinin Soğukta Muhafazasına Aloe Vera Uygulamalarının Etkileri


Özdemir A. E. (Yürütücü), Ak F.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2025

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2023
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2025

Proje Özeti

Bu çalışmanın amacı, Eğirdir-Isparta yöresinde yetiştirilen ‘Monroe’ şeftali çeşidinin soğukta muhafazasına Aloe vera uygulamalarının etkileri ve soğukta depolama ve raf ömrü süresince meyve kalitesinde görülen değişimlerin saptanmasıdır. Bu çalışmada materyal olarak, Eğirdir-Isparta yöresinde yetiştirilen ‘Monroe’ şeftali çeşidi meyveler kullanılmıştır. ‘Monroe’ şeftali çeşidi meyveleri 0±0.5 °C’de ve %90±5 oransal nemde 60 gün süreyle soğuk hava deposunda muhafaza edilmiştir. Raf ömrü çalışmaları için soğukta depolamadan çıkartılan meyveler 20±1 °C ve %65±5 oransal nemde 3 gün bekletilmiş ve aynı analizler yapılmıştır. ‘Monroe’ şeftali çeşidi meyvelerinde Kontrol, Kontrol + su, Aloe vera ve Aloe vera + kuşburnu yağı uygulamaları yapılmıştır. Ağırlık kayıpları (%), görünüş (1‒5), fizyolojik ve mantarsal bozulmalar (%), meyve kabuk rengi, meyve eti sertliği (N), suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (%), titre edilebilir asit miktarı (%), pH değeri incelenmiş ve tat (1‒9) puanlaması yapılmıştır. Bulgularımıza göre, ‘Monroe’ şeftali çeşidi meyvelerine uygulanan Aloe vera + kuşburnu yağı uygulamasında ağırlık kayıpları %5’i geçmediğinden meyveler ekonomik olarak pazarlanabilirliğini kaybetmemiştir. ‘Monre’ şeftali çeşidinde meyve eti sertliği muhafaza süresini sınırlandırıcı bir faktör olmuştur. Tat değerlendirmesinde meyveler 45. günün sonunda tüketici tarafından kabul edilebilir sınırın altında kalmıştır. Tüm kalite parametreleri birlikte değerlendirildiğinde; kalitelerinden bir şey kaybetmeden 0 °C (±0.5) sıcaklık ve %90 (±5.0) oransal nem koşullarında ‘Monroe’ şeftali çeşidinden Kontrol, Su kontrol ve Aloe vera uygulamaları 30 gün, Aloe vera + Kuşburnu yağı uygulaması 45 gün kaliteli bir şekilde muhafaza edilebileceği saptanmıştır. Görünüş puanlarının yüksek ve ağırlık kayıplarının az olması nedeniyle, ‘Monroe’ şeftali çeşidinde Aloe vera + Kuşburnu yağı uygulamasının kullanımı ümitvar bulunmuştur.


Anahtar Kelimeler: Şeftali, ‘Monroe’, Aloe vera, soğukta muhafaza, kalite.