Özdemir A. E. (Yürütücü), Ak F.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2025
Bu
çalışmanın amacı, Eğirdir-Isparta yöresinde yetiştirilen ‘Monroe’ şeftali çeşidinin soğukta muhafazasına
Aloe vera uygulamalarının etkileri ve soğukta depolama ve raf ömrü süresince
meyve kalitesinde görülen değişimlerin saptanmasıdır. Bu çalışmada materyal
olarak, Eğirdir-Isparta yöresinde yetiştirilen ‘Monroe’ şeftali
çeşidi meyveler kullanılmıştır. ‘Monroe’ şeftali çeşidi meyveleri 0±0.5 °C’de ve
%90±5 oransal nemde 60 gün süreyle soğuk hava deposunda muhafaza edilmiştir.
Raf ömrü çalışmaları için soğukta depolamadan çıkartılan meyveler 20±1 °C ve %65±5
oransal nemde 3 gün bekletilmiş ve aynı analizler yapılmıştır. ‘Monroe’
şeftali çeşidi meyvelerinde Kontrol, Kontrol + su, Aloe vera ve Aloe vera + kuşburnu
yağı uygulamaları yapılmıştır. Ağırlık kayıpları (%), görünüş (1‒5),
fizyolojik ve mantarsal bozulmalar (%), meyve kabuk rengi, meyve eti sertliği
(N), suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (%), titre edilebilir asit
miktarı (%), pH değeri incelenmiş ve tat (1‒9) puanlaması yapılmıştır. Bulgularımıza göre, ‘Monroe’ şeftali çeşidi meyvelerine
uygulanan Aloe vera + kuşburnu yağı uygulamasında ağırlık kayıpları %5’i
geçmediğinden meyveler ekonomik
olarak pazarlanabilirliğini kaybetmemiştir. ‘Monre’ şeftali çeşidinde meyve eti sertliği muhafaza süresini
sınırlandırıcı bir faktör olmuştur. Tat değerlendirmesinde meyveler 45. günün sonunda
tüketici tarafından kabul edilebilir sınırın altında kalmıştır. Tüm kalite parametreleri birlikte
değerlendirildiğinde; kalitelerinden
bir şey kaybetmeden 0 °C (±0.5) sıcaklık ve %90
(±5.0) oransal nem koşullarında ‘Monroe’ şeftali çeşidinden Kontrol, Su
kontrol ve Aloe vera uygulamaları
30 gün, Aloe vera + Kuşburnu
yağı uygulaması 45 gün kaliteli bir şekilde muhafaza edilebileceği saptanmıştır.
Görünüş puanlarının yüksek ve ağırlık
kayıplarının az olması nedeniyle, ‘Monroe’ şeftali çeşidinde Aloe vera + Kuşburnu yağı uygulamasının kullanımı ümitvar bulunmuştur.
Anahtar
Kelimeler: Şeftali, ‘Monroe’, Aloe vera, soğukta muhafaza, kalite.