Özdemir A. E., Çandır E.(Yürütücü)
TÜBİTAK Projesi, 2016 - 2017
Bu çalışmanın amacı, modifiye atmosferde paketleme (MAP) ve derim sonrası kitosan (CH) uygulamalarının ‘Hicaznar’ nar çeşidinin depo ve raf ömrüne etkisinin belirlenmesidir. Deneme 1’de meyveler 2 farklı MAP ambalajın 5 ve 12 kg’lık torbaları (X-5, X-12, L-5, L-12) ile paketlemiş olarak ve Deneme 2’de %0 veya 1 CH uygulandıktan sonra açıkta veya X-5 MAP torbalarda 6°C’de 6 ay süre ile depolanmıştır. Hiçbir uygulama yapılmamış meyveler kontrol uygulaması olarak değerlendirilmiştir. Raf ömrünün değerlendirilmesi için 2 ay aralıkla soğuk hava deposundan çıkarılan meyveler 20°C’de 7 gün bekletilmiştir. Depo ve raf ömrü sırasında, ağırlık kaybı, meyve kabuk ve tane rengi, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarı, titre edilebilir asit (TEA) miktarı, meyve suyu pH’sı, askorbik asit miktarı, toplam fenolik madde miktarı, toplam monomerik antosiyanin (TMA) miktarı, antioksidan aktivite, fizyolojik ve mantarsal bozulma oranı incelenmiştir. Ayrıca, depo ve raf ömrü sırasında meyvelerde duyusal değerlendirme yapılmıştır. CH+MAP, X-5 ve X-12 MAP ambalaj uygulamaları ağırlık kaybını ve fizyolojik bozulmaları Kontrol uygulamasına göre azaltırken, CH, L-5 ve L-12 MAP ambalaj uygulamaları ağırlık kaybını ve fizyolojik bozulmaları azaltmada etkili olmamışlardır. Soğukta muhafaza ve raf ömrü periyodu boyunca MAP ambalaj, CH+MAP ve CH uygulamaları mantarsal bozulmaları azaltmış, meyvelerin kabuk rengini, TEA ve askorbik asit miktarını kontrol uygulamasına göre daha iyi korumuşlardır. CH+MAP, X-5 ve X-12 MAP ambalaj uygulamalarında tane rengi diğer uygulamalara göre daha parlak (daha yüksek L* değeri) fakat daha açık kımızı (daha düşük a* ve C*) olmuş ve daha düşük antioksidan aktivite, TMA ve toplam fenolik madde miktarı belirlenmiştir. CH uygulanan meyveler en koyu kırmızı tanelere (yüksek a* ve C* değerleri ve en yüksek antioksidan aktivite, TMA ve toplam fenolik madde miktarına sahip olmuşlardır. CH+MAP ve MAP ambalaj uygulamalarına ait meyveler 6°C’de 6 ay ve 20°C’de 7 gün bekletildikten sonra pazarlanabilir kalitede iken Kontrol ve CH uygulamalarına ait meyveler 6°C’de sadece 4 ay ve 20°C’de 7 gün süre ile pazarlanabilir kalitede kalmışlardır. Anahtar sözcükler: Nar, kitosan, MAP, kalite, biyoaktif bileşenler, depolama, raf ömrü