Atış İ. (Yürütücü), Gözübenli H., Konuşkan Ö., Duru M.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2011 - 2013
Silaj yeminin önemi gün
geçtikçe artmaktadır. Silaj yapımına en uygun bitkilerden biriside sorgum (Sorghum bicolor Moench.)’dir.
Bu çalışmada, dört
silajlık sorgum çeşidi dört farklı dönemde hasat edilerek bu farklı dönemlerde
silolama yapılarak elde edilen silajların kalitesi karşılaştırılacak ve en
uygun çeşit ve hasat zamanı belirlenecektir. Bu amaçla silaj materyali MKÜ
Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma alanında 2011 yazlık ana ürün
yetiştirme mevsiminde yetiştirilecek silajlık sorgumdan elde edilecektir. Denemde
hasatlar, tam salkım dönemi, süt olum dönemi, hamur olum dönemi, tam olum
dönemi olmak üzere dört dönemde gerçekleştirilecektir. Tarla denemeleri sonunda
verim ve verimle ilgili bazı özelliklerin ölçümü yapılacaktır. Yem ve silaj
kalitesinin belirlenmesi amacıyla, deneme materyalinin silolama öncesi Organik
Madde (OM), Kuru Madde (KM), Ham Protein (HP), Ham Kül (HK), Ham Yağ (HY), Asit
Deterjan Lif (ADF), Nötr Deterjan Lif (NDF) gibi kriterler ile bu besin
maddelerini in-vitro sindirilebilirlikleri yapılacak laboratuar analizleri ile
belirlenecektir. Daha sonra her uygulama için silolama yapılacak ve 60 gün
sonra silaj örnekleri açılarak silajda besin madde içeriği (OM, KM, HP, HK, HY,
ADF, NDF) ve bunların sindirilebilirlikleri ile pH ölçümleri laboratuar
analizleriyle belirlenecektir. Laboratuar analizleri sonucunda elde edilen
verilerle silaj kalitesinin belirlenmesinde kullanılan Fleig puanı,
sindirilebilir kuru madde miktarı, tüketilebilir yem miktarı değerleri
hesaplanarak, en kaliteli silajı veren sorgum çeşidi ve hasat zamanının
belirlenmesine çalışılacaktır.