Özdemir A. E. (Yürütücü), Bayazıt S., Çalışkan O., Gündüz K., Karaşahin Z.
TÜBİTAK Projesi, 2019 - 2020
Bu çalışmada materyal olarak, Hatay
ili Belen ilçesinde yetiştirilen Crataegus
azarolus türü ‘Sultan’ alıç çeşidi alıç meyveleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın
amacı, C. azarolus türü ‘Sultan’ alıç çeşidi
meyvelerinin derim olum zamanı ile soğukta muhafaza
koşullarının ve muhafaza sırasında meyve kalitesinde görülen değişimlerin
belirlenmesidir. Bu amaçla ‘Sultan’ alıç meyveleri 0±0,5 °C
ve 4±0,5 °C
sıcaklıklarda ve %90±5,0 oransal nemde 6 ay süreyle depolanmıştır. Meyvelerde
ağırlık kaybı, görünüş (1‒5), mantarsal ve fizyolojik bozulmalar, meyve kabuk
rengi (L*, C*, h°),
meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde, titre edilebilir
asitlik, pH, tat (1‒9), antioksidant kapasitesi, C
Vitamini (L-Askorbik Asit), şeker
(glukoz, fruktoz, sakkaroz) ve toplam fenolik madde miktarları belirlenmiştir.
‘Sultan’ alıç meyveleri soğukta depolandıktan sonra her ay raf ömürlerinin
belirlenmesi için, 20±0,5 oC’de %75±5,0 oransal nemde 7 gün süreyle
bekletilmiş ve belirtilen analizler tekrarlanmıştır.
Elde
ettiğimiz bulgulara göre, derim olum
zamanı belirlenmesinde en öne çıkan derim olum kriteri MES olmuştur. Sultan
alıç çeşidi için Eylül ayının ikinci haftası en uygun derim olum zamanı olarak
saptanmıştır. Ağırlık kayıpları, depolama süresince artmış olup, bu artış 4
ºC’de, 0 ºC’ye göre daha yüksek olmuştur. Sultan
alıç çeşidi meyvelerinin 4 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 3 ay
ve 0 °C sıcaklık ve %85-90
oransal nemde kalitelerinden bir şey kaybetmeden 4 ay süreyle depolanabileceği
saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Crataegus azarolus, alıç,
Sultan, hasat zamanı, muhafaza,
raf ömrü