Hatay İnanç Turizmi Sempozyumu


Etkinlik Kategorisi: Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu

Etkinlik Türü: Sempozyum

Etkinlik Organizasyonu Yılı: 2015

Katılımcı Sayısı: 50

Özet:

Yüzyıllar boyu birçok uygarlığa ve dine ev sahipliği yapan Anadolu, bu özelliği nedeniyle, tarihsel, kültürel ve dinsel açılardan eşsiz değerleri bünyesinde barındırmaktadır. Anadolu’nun tüm bu özelliklerini taşıyan, farklı doğal güzelliklere sahip olan Hatay’da, alternatif turizm açısından oldukça şanslıdır. Nitekim arkeolojik kalıntılar, kentsel ve doğal sitler, anıt, ören yeri, höyük, tümülüs, külliye, camii, kilise, han, hamam gibi tarihi varlıkları ile gelenek, görenek, folklor, yemek gibi kültür varlıkları turizm açısından önemli değerler arasındadır.

Antakya ve çevresinde deniz, akarsu, göl, ormanlık alan, şelale (Harbiye), yayla gibi çok sayıda doğal turizm unsuru vardır. Ayrıca Hatay derin tarihi geçmişi ile pek çok kültür ve medeniyete beşiklik ettiği gibi, Museviliğin, Hıristiyanlığın ve İslamiyet’in mabetlerine, değerli tarihi yapı ve eserlerine ev sahipliği de yapmaktadır. Antakya ve çevresine yerleşen her millet ve topluluk kendi kültür ve sanat varlıklarını yaşatmışlar ve kendilerinden sonra gelen toplumlara bırakmışlardır.Tarih boyunca farklı inançlara mensup insanların barış içerisinde yaşadığı Hatay’da, inanç mozaiğinin yapı taşları olan bölgede yaşamış büyük şahsiyetlerin tanınması, onlar hakkındaki yüzeysel bilgilerin derinleştirilmesi, geleceğe ışık tutacak hafızasının canlandırılmasıyla, tarihi ve kültürel önemi bilinen Hatay’ın inançlar açısından da ne kadar önemli olduğunun vurgulanması amacıyla Hatay İnanç Turizmi Sempozyumu düzenlendi.

Bu bağlamda, Hatay’da yaşamış olan dini şahsiyetlerin geniş manada ortaya çıkarılması, anlaşılması, yorumlanması ve tanıtılması, günümüz ve geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır. Tarihte farklı inançlar arasındaki ilişkilerin sadece düşmanlık veya savaş üzerinde seyrettiğini düşünmek ve bu bakış açısıyla tarihi kurgulamak geçmişi anlamamak ve yanlış yorumlamak olur. Aynı dine mensup fakat dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan insanlar, dinlerinin kutsal mekânlarında bir araya gelerek dini inançlarını paylaşmanın yanı sıra birbirleriyle ve aynı dine mensup olsun veya olmasın yerel halkla sosyal ve kültürel anlamda bir etkileşim içerisine girmektedirler. Dinler tarafından kutsal sayılan mekânların, farklı inançlara bağlı insanların yaşama alanlarında bulunması, farklı kültürlerin birbirlerini tanımalarına da imkân sağlamaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde inanç turizmi, ekonomik öneminin yanı sıra kardeşlik duygusunun ön plana çıkmasına, kültürler ve medeniyetler arası ilişkilerin geliştirilmesine sağlayacağı katkılarla sosyal bir öneme de sahiptir.

Hoşgörü ve medeniyetler şehri Hatay, inanç turizmi açısından ele alındığında önemli eserleri ve tarihi değerleri bünyesinde barındıran bir şehir olmasına karşın bu pazardan gerekli payı henüz almış durumda değildir. Bu amaçla İl düzenleme kurulu tarafından “HATAY İNANÇ TURİZMİ SEMPOZYUMU-1” düzenlenmiştir. 

17 Aralık 2015 günü saat 09.30’da Ottoman Otel’de başlayan sempozyuma Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca’nın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya,  Vali Yardımcıları Hakkı Ünal, Mehmet Eriş, Bilal Ölmez, Fehmi Sinan Niyazi, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, İlçe Belediye Başkanları, kurum müdürleri, akademisyenler ile diğer ilgililer katıldı.